Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

ΑΓΑΠΗΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ "Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ"


«ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΙΚΟΣΙ ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ»



     Το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας επιτελείται ταπεινά και αθόρυβα. Και αυτό γίνεται γιατί αν διαφημισθεί το έργο μας, τότε χάνουμε τον μισθό μας. Η εντολή του Κυρίου μας είναι σαφής «σου δε ποιούντος ελεημοσύνην, μη γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου» (ΜΑΤΘ. 6, 3).
     Όμως αυτό ισχύει για τον κάθε χριστιανό προσωπικά. Η Εκκλησία έχει το δικαίωμα, μέσω της Εκκλησιαστικής Αρχής που είναι ο Επίσκοπος, να ενημερώνει το χριστεπώνυμο πλήρωμα για την φιλανθρωπικής της προσφορά. Βέβαια αυτό πρέπει να γίνεται με διακριτικότητα και όχι με θόρυβο.
     Επειδή η Εκκλησία μας, ιδιαίτερα στις ημέρες μας, δέχεται μια ιδιαίτερα κακόβουλη δημοσιογραφική επίθεση κυρίως από τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, καθίσταται αναγκαίο μερικές φορές να γνωστοποιεί την πραγματικά μεγάλη προσφορά της στον Ελληνικό Λαό, ώστε να μη θριαμβεύουν οι λασπολόγοι και οι ιεροκατήγοροι των ημερών μας.
     Μια τέτοια μεγάλη προσφορά είναι και ο Οίκος Ευγηρίας Αγάπης Μέλαθρον « Ο Άγιος Χαράλαμπος ». Το ίδρυμα ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 24 Ιανουαρίου 1994. Παρέχει σήμερα υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε αυτοεξυπηρετούμενα και μη, ηλικιωμένα άτομα. Στο ίδρυμα βρίσκουν θαλπωρή ηλικιωμένα άτομα, που δεν έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν από δικούς τους ανθρώπους.
     Όλοι οι χώροι της μονάδας είναι καθαροί και διακοσμημένοι με τέτοιο τρόπο που να αποπνέουν τη ζεστασιά και τη θαλπωρή ενός σπιτιού. Τα δωμάτια είναι άνετα, αυτόνομα και διαθέτουν τον απαραίτητο ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Παρέχεται στους περιθαλπομένους η απαραίτητη ιατροφαρμακευτική φροντίδα από το ειδικευμένο προσωπικό. Παράλληλα υπάρχουν προγράμματα ψυχαγωγίας και υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης.
     Πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η πτέρυγα των μη αυτοεξυπηρετούμενων-κατακοίτων συνανθρώπων μας, οι οποίοι βρήκαν στέγη στην αγκαλιά του          Ιδρύματός μας. Από το 1994 έως σήμερα έχουν φιλοξενηθεί περισσότεροι από 250 γέροντες.
     Με την συμπλήρωση των είκοσι χρόνων έγινε και η κοπή της Βασιλόπιττας. Με τη συγκυρία αυτή εορτάσθηκε δεόντως η Επέτειος αυτή και πλημμύρισε με χαρούμενη διάθεση η ατμόσφαιρα του Ιδρύματος. Οι γέροντες ήσαν αυτοί που χάρηκαν ιδιαιτέρως, αυτή τη ζεστή εκδήλωση αγάπης και χαράς.

     Όμως για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται άτομα. Στην προσπάθεια αυτή συμβάλλουν και το προσωπικό του Ιδρύματος και οι εθελοντές. Τα ονόματα των εργαζομένων στο Ίδρυμα είναι τα εξής : ο κ. Σαράντης Μουτσάτσος (Διευθυντής), η κ. Αναστασία Αλεξοπούλου, η κ. Διαμάντω Αναγνωστοπούλου, η κ. Σωτηρία Αντωναροπούλου, η κ. Παναγιώτα Κακογιάννη, η κ. Αναστασία Σπυροπούλου, η κ. Παναγιώτα Σπυροπούλου, η κ. Αγγελική Ταρσινού, η κ Κωνσταντίνα Μαντζουράκη, η κ. Ζωή Σπηλιωτοπούλου, η κ. Ελένη Χρυσανθακοπούλου, η κ. Ελένη Λιβανά, η κ. Αγγελική Πληθάκη, η κ. Αθανασία Παπαδοπούλου, η κ. Σουλτάνα Ξυνομπίτη, η κ. Ανδριάνα Παπασπυροπούλου, η κ. Σπυριδούλα Πετροπούλου, η κ. Αναστασία Τσαγρή, ο κ. Κωνσταντίνος Μιχαλακόπουλος, η κ. Μαρία Μαϊτιανού και ο κ. Γεώργιος Πανούτσος.
     Εκτός όμως του προσωπικού που διαθέτει το Ίδρυμα, βοηθούν για την εύρυθμη λειτουργία του, και διάφοροι παράγοντες της τοπικής μας κοινωνίας. Στην εθελοντική αυτή προσφορά συγκαταλέγονται Ιερείς και λαϊκοί, οι οποίοι σε καθημερινή βάση προσφέρουν την αγάπη τους στα ηλικιωμένα άτομα που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα.
     Σαν μικρή ένδειξη ευγνωμοσύνης παραθέτουμε παρακάτω τα ονόματα των εθελοντών που βοηθούν στην προσπάθεια αυτή : ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Διονύσιος Λιβανάς, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Δαμιανός Σταυρίδης, η Πρεσβυτέρα Φεβρωνία Καρβέλα, η κ. Αδαμαντία Μπουρδή, ο κ. Ευάγγελος Ταράτσας, ο κ. Ανδρέας Ασημακόπουλος, ο κ. Αθανάσιος Γεροντίκης, η κ. Ελένη Φλογερά, η κ. Ελένη Παναγιωτακοπούλου, η κ. Αγγελική Λιόγκα, η κ. Ιωάννα Χρυσανθακοπούλου, η κ. Γεωργία Μαρίνου, η κ. Μαρία Καραμήτσου, η κ. Ευαγγελία Γκόφα, η κ. Ελένη Παπαγιαννούλη, η κ. Μάρθα Παπαγεωργίου, η κ. Παναγιώτα Σωτηροπούλου, η κ. Έρα Καλαντζοπούλου, η κ. Θεοδώρα Γριβέρη, η κ. Αλεξάνδρα Γεωργίου, η κ. Βαρβάρα Στρατάκου, η κ Δέσποινα Παπαζαχαροπούλου, η κ. Μαρία Μίχαλου, η κ. Μαρία Κωστοπούλου, η κ. Φωτεινή Μπίτα, η κ. Φωτεινή Κοσιαβέλου, η κ. Αρσινόη Παππά, η κ. Μαρία Σωτηροπούλου, η κ. Σοφία Παπαγιαννούλη, η κ. Ευαγγελία Ντερέκη, η κ. Τριανταφυλιά Ξυδιά, η κ. Αργυρώ Παπαγιαννούλη, η κ. Αθηνά Ευσταθίου, η κ. Δήμητρα Σωτηρίου, η κ. Μαρία Κατσίκα, η κ. Ιφιγένεια Παναγιωτοπούλου, η κ. Μαριάννα Κουτρουλή, η κ. Μαρία Ντερέκη, η κ. Όλγα Ζαχαρουδάκη, η κ. Ελένη Καραφλού, η κ. Σοφία Δουδούμη, η κ. Ελένη Χαρώνη, η κ. Χρυσή Κοντοπούλου, η κ. Δανάη Γαζέου, η κ. Ιωάννα Παντελοπούλου, η κ. Γεωργία Μασαούτη, η κ. Βάσω Ασπρούκου, η κ. Ντίνα Αγγελοπούλου, η κ. Ιφιγένεια Σταϊκούρα, ο κ. Εμμανουήλ Μυλωνάς και η σύζυγός του, η κ. Μαρίκα Κοντογιάννη, η κ. Ελένη Παντελάκη, η κ. Ελευθερία Πορτοκάλη, ο κ. Τάκης Αντωνόπουλος, ο κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο κ. Στέφανος Φωτειάδης, η κ. Γεωργία Φωτειάδη, η κ. Πηγή Ψύχα, η κ. Αναστασία Ντρέκη, η κ. Κωνσταντίνα Σταυροπούλου και ο κ. Ανδρέας Βίλιος.
    

     Μία κυρία από τους εθελοντές, η κυρία Ελένη Παναγιωτακοπούλου μας παραχώρησε ένα ποίημά της, το οποίο και δημοσιεύουμε με μεγάλη χαρά:
« Ποίημα για Αγάπης Μέλαθρον
Στην κοπή της πίτας με την συμπλήρωση εικοσαετίας στον Άγιο Χαράλαμπο »

Με τη βοήθεια του Θεού και με πολλή χαρά
την πίτα μας θα κόψουμε για εικοστή φορά!

Πότε αλήθεια πέρασαν όλα τα χρόνια αυτά
που δέθηκε η Ομάδα μας σφιχτά σα μια γροθιά.

Την ένωσε η αγάπη μας, η πίστη στο Θεό μας
και λίγη ανακούφιση προς το συνάνθρωπό μας.

Νέες τότε με δύναμη, νέο και το ίδρυμά μας
αρχίσαμε συμπόρευση με λίγη προσφορά μας.

Προσωπικό και τρόφιμοι πόσο μας αγκαλιάσαν!
μαζί τους ώρες αμέτρητες με ζεστασιά περάσαν.

Σε τούτο το φιλόξενο, το χώρο το δικό μας
ζούμε στιγμές ανάστασης, όπως στο σπιτικό μας.

Μια αγκαλιά ανοίγεται θερμή κάθε Δευτέρα
και κλείνει τρόφιμους και εμάς. Ευλογημένη μέρα!

Σήμερα  που γιορτάζουμε την εικοσαετία
ας στείλουμε στον πλάστη μας θερμή δοξολογία!

Κι ένα αγάπης μήνυμα μέσ’ από την καρδιά μας
στο Σεβαστό Ποιμενάρχη μας ας στείλει η συντροφιά μας.

Να είναι πάντα χαρούμενος, να έχει καλή υγεία
να συνεχίσει να εκτελεί τα έργα του τα θεία.

Σ’ όλους εδώ ευχόμαστε υγεία και χαρά

Ελπιδοφόρα και καλή τη νέα τη χρονιά!


     Η προσφορά όλων αυτών είναι μεγάλη και είναι ευάρεστη στον Θεό, ο Οποίος πλουσιοπάροχα θα ευλογεί τις οικογένειές τους. Η Εκκλησία μας στηρίζεται ιδιαίτερα στην εθελοντική προσφορά των συνανθρώπων μας. Χωρίς αυτή την προσφορά το έργο της θα ήταν σε δυσλειτουργία. Οι δυσκολίες  του έργου θα ήταν τεράστιες και ανυπέρβλητες. Γι’ αυτό οφείλουμε να εκθειάσουμε την εθελοντική προσφορά όλων των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των κυριών που προαναφέραμε.

Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Γιαννακόπουλος.